Friday, July 12, 2013

Apa relevannya laksa jadi pantang besar buat ibu lepas bersalin?


Kenapa LAKSA sejuk?

Ok. ice nak kupaskan kenapa laksa ni sejuk. Apa yg buatkan dia sejuk. Dimana sejuk dia.
Selain laksa, bihun juga adalah tergolong dalam kategori keluarga yang sama.


Cuba kita kupas cara pembuatan laksa dan bihun ni.


Kedua2nya diperbuat dari beras. Beras still ok.

Lepas tu kedua2nya dimasak dan dilenyek dan di bentuk jadi laksa dan bihun. So still ok.

And then...laksa adn bihun ni dibiarkan kering. Ok lagi.

Lepas tu laksa dan bihun ni dimasak/direbus/direndam dalam kuah laksa atau sup atau digoreng jadi bihun goreng....Haa....part ni yg xok.


Kenapa? Sebab laksa dan bihun ni dah jadi seperti "nasi sejuk" Dimasak 2 kali. So kandungan angin ketika masak kali kedua sungguh TINGGI. X caya...korang cuba makan nasi sejuk yang dipanaskan banyak kali masa pantang. Mau bentan time2 tu jugak.

Dimasak 2 kali, ia memerangkap angin.

Ada juga yg kata kerana daun kantan yg terdapat dalam kuah laksa. Atau jenis ikan yang digunakan untuk membuat laksa. Apapun alasannya...perlukah kita pertikaikan perkara yang sudah menjadi larangan sejak berzaman. Dan bukankah larangan ini terjadi kerana ada wanita di zaman dahulu yang dah melanggar pantang ini.

Bunga kantan bersifat panas

Lalu mengapa kita perlu pertikaikan lagi?

So... Berpantang biarlah berlebih...Jangan berkurang. Badan yang masuk angin ni...lama2 akan sakit2 badan. Dan sakit badan asyik nak marah2. Asyik nak marah2, anak nagis lebih sikit kena tengking. Anak dah kena tengking, suami tegur. Suami dah tegur, kita lak sakit hati...bla...bla..bla...(panjang woo jalan cerita). So better jaga lebih ye dik non......

5 comments:

  1. gud sharing...salam kenal di blog..jmput follow kmbali :)

    ReplyDelete
  2. syukur alhamdulillah. dpt ilmu baru. semoga diluaskan ilmu..

    ReplyDelete
  3. Setuju sgt2.. Sama mcm mak sy cakap...

    ReplyDelete
  4. As salam, kak maknanya ape2 makanan yang dipanaskan kali kedua mengandungi banyak angin, dan sekiranya dimakan boleh menyebabkan badan kita ber'angin?

    ReplyDelete
  5. ice.... satu lagi nak share.... Tok (nenek) I cakap.... bukan setakat laksa tu saja... kuah tu pun bahaya.... sebab kuah tu dimasak dua kali... kan kita berpantang tak boleh mkn benda yang masak 2 kali... 1st ikan tu kan direbus dulu...2nd baru ikan tu dimasak utk jadi kuah laksa... tu yang jadi bisa... tambah pulak dengan letak bunga kantan.... Tok i kata ... ada orang yang kata boleh mkn kuah saja... sebenarnya salah .... kuah tu yang paling bahaya berbanding laksa tu.... And satu cerita yang terjadi kpd cucu sedara Tok i tu.... dia curi mkn kuah laksa pada hari ke 45 berpantang.... lepas tu dia kancing gigi... dan terus meninggal ... (dah memang ajal dia sama ).... Tok i yang amalkan pantang mcm tu.... hasil dia... di usia 75 tahun still boleh berkawad rata kampung lagi... tapi dah usia dia mengginjak 87++ baru dia uzur.... Just shareing

    ReplyDelete